Summering av en historisk vårsäsong - BK Häcken BK Häcken
Dam
2021-07-08 14:00:00
Summering av en historisk vårsäsong

Första halvan av säsongen är spelad och BK Häckens första vår med ett elitlag på damsidan läggs nu till handlingarna. Huvudtränare Mats Gren summerar och resonerar kring händelserna som varit.

Den 29 december meddelade Kopparbergs/Göteborg FC att klubbens elitverksamhet skulle läggas ner. De nyblivna svenska mästarna stod helt plötsligt utan klubb och utan någon aning om de överhuvudtaget skulle spela tillsammans som lag igen. Några veckor senare, på ett extrainsatt årsmöte, tog BK Häckens medlemmar beslutet att GFC skulle bli Gulsvart och BK Häcken såg dagens ljus.
– Det var en stor förändring för alla och en utmanande situation givetvis. Men det var inte heller bara en organisatorisk förändring, utan den största förändringen var egentligen i truppen. Vi tappade sju landslagsspelare under vintern och vi fick bygga ihop ett nytt lag på väldigt kort tid, säger Mats Gren.

Kalabaliken som rådde under vintern skulle däremot inte alls märkas av på planen under försäsongen. Under den totalt nio matcher långa försäsongen skulle det endast bli en enda förlust. Samtidigt togs också de första stegen på vägen mot en historisk titel för BK Häcken. Gruppspelet i Svenska Cupen seglades igenom med tre segrar en målskillnad på 14-3, offensiven klickade i och laget såg ut att trivas i de nya färgerna. En vecka efter den sista gruppspelsmatchen väntade däremot en på förhand betydligt mer brydsam utmaning: Rosengård i semifinal. Sveriges på pappret två bästa lag skulle mötas redan nu och inför säsongen var det dessa två som tippades slåss om SM–guldet senare under hösten. Stina Blackstenius gjorde målet som gav Gulsvart segern en bit in i andra halvleken och laget begav sig mot en historisk cupfinal.  
– Det gick långt över förväntan på försäsongen och i Svenska Cupen, då vi visste att det alltid tar lite tid att spela in nya spelare och få alla att förstå vårt spelsystem i hur vi vill spela. Dessutom hade vi inte alla spelare på plats första tiden, utan spelade med flera yngre spelare som gjorde det väldigt bra. Därför är vi väldigt nöjda med hur vi genomför framför allt gruppspelet och självklart också semifinalen. Det är imponerande insatser från laget.

Innan det var dags för cupfinal väntade första omgången i OBOS Damallsvenskan 2021, och det var med gott självförtroende i bagaget som laget åkte upp till huvudstaden. Nykomlingen Hammarby stod för motståndet i en match som på förhand kändes som en lurig utmaning för svenska mästarlaget. Stockholmarna hade spetsat till sig med nyförvärv som Madelen Janogy och det var svårt att förutse hur matchen skulle komma att se ut. Hade det inte varit för ett dråpligt Hammarbysjälvmål efter drygt tre minuter, kanske matchen hade slutat annorlunda. De resterande 87 minuterna plus tillägg blev en jämn kamp och hemmalaget hade flera gånger bud på ett kvitteringsmål. Premiärsegern följdes upp med 2–0 hemma mot Växjö veckan därpå, men därefter började säsongens första motgångar att torna upp sig för laget. Först blev det tappade poäng borta mot Vittsjö. Ingen skada skedd, men när den poängen följdes upp med säsongens första förlust hemma mot Linköping anades det visst grus i det tidigare så väloljade maskineriet.
– Vi inledde säsongen med en trebackslinje och vi kände att vi skulle behöva gå över till en fyrbackslinje fram mot Champions League-kvalet framför allt. Därför blev vi tvungna att successivt skifta vårt spelsystem under den perioden och i vissa matcher blev det tyvärr inte till vår fördel. Med det sagt tycker jag ändå att vi gör bra insatser mot både Vittsjö och Linköping, men bollen kan inte alltid rulla vår väg.

Bättre tajming hade det gått att be om, för där och då väntade helt plötsligt den där cupfinalen. Men det var inte bara BK Häcken som gick in med sviktande resultat i närminnet. Motståndaren Eskilstuna hade tagit fem poäng på de fyra inledande matcherna och frågan inför löd var lagen egentligen stod. En fråga som kvarstod efter första halvleken och inget av lagen tog riktigt tag i taktpinnen. Fram till den 56:e minuten. Då fick Gulsvart en hörna från höger, bollen spelades in längs marken till Filippa Angeldahl som tänkte ”varför inte?” och drog till. Bollen gick in, vild glädje utbröt. Målet sänkte Häckenspelarnas axlar och laget visade under den avslutande dryga halvtimmen upp en bländande fotboll. Stina Blackstenius curlade på egen hand in 2–0 och Pauline Hammarlund fastställde slutresultatet med några minuter kvar. Med facit i hand var det egentligen inget snack. BK Häcken var det klart bättre laget och spelade hem en historisk första titel på damsidan.
– Det är självklart alltid fantastiskt roligt att spela en cupfinal. Det som man kan säga om inledningen är väl att det fanns en viss anspänning hos spelarna, som det alltid finns i sådana matcher. Sen lägger vi in en växel till i andra halvleken och jag tycker verkligen att vi visar att vi förtjänade att vinna guldet. Det lossnar efter det första målet och det var riktigt kul att se spelet som tjejerna visade upp mot slutet. Jag unnar verkligen laget och klubben denna historiska framgången.

Efter guldet var det som att formen från försäsongen väcktes till liv och det mesta gick rätt i de efterföljande fem omgångarna. En matchperiod där laget endast släppte in ett mål och som kröntes av en sensationell 10–0-seger mot AIK på Valhalla IP. Det var alltså med god form som Gulsvart närmade sig den tidiga seriefinalen mot FC Rosengård i den tionde omgången. Ett Rosengård som hade gått som tåget och endast tappat två poäng fram tills dess. BK Häckens poängtapp och förlusten mot Linköping hade gjort att gapet till serieledarna uppgick till fem poäng, ett gap som minskade till två vid seger på Malmö IP. Men efter en jämn batalj, där rätt saker gick rätt för hemmalaget och fel saker gick fel för gästerna, stod skåningarna som segrare och luckan växte istället till åtta.
– Vi kommer in med en bra känsla till matchen mot Rosengård och gör också en riktigt bra första halvlek. Sen arbetar de sig in i matchen och lyckas ha marginalerna på sin sida.

Drygt halva säsongen är spelad och knappt halva är kvar. Mycket kan hända under de avslutande tio omgångarna. SM–guldet är fortfarande i sikte för laget, som tror stenhårt på sin egen kapacitet. Under hösten kommer även två nya namn att synas i laguppställningarna, danskorna Mille Gejl Jensen och Stine Larsen. Poängen som behövs för att gå om serieledarna ska tas.
– Förra säsongen låg vi tre poäng efter med nio omgångar kvar och vann till slut med sju poäng, så vi har absolut inte gett upp något utan kommer köra ända in i kaklet. Vi går in i uppehållet med en vinnande känsla i laget och kommer fortsätta på samma spår till hösten.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.