Herr
2021-07-12 21:05:28
Tre olika målskyttar när BK Häcken tog tre nya poäng

Det blev en fin gulsvart måndagskväll i Kalmar. Martin Olsson, Ali Youssef och Patrik Wålemark såg till att BK Häcken tog sin tredje raka allsvenska seger när Kalmar besegrades med 3–2. BK Häcken klättrar därmed i tabellen.

Per-Mathias Högmo valde att formera sin startelva som sist, men med en ändring – åter efter avstängning Alexander Jeremejeff ersatte Leo Bengtsson, som saknades på grund av för många gula kort.

BK Häcken fick starten de ville ha. Efter ett par trevande inledande minuter ordnade Patrik Wålemark en frispark strax utanför straffområdet när han tempoväxlade förbi en Kalmar-försvarare och blev fälld. Martin Olsson stegade upp och hårt och distinkt placerade han in bollen lågt intill Lucas Hägg Johanssons högra stolpe. En fin frispark från Olssons känsliga vänsterfot.

Skön start, men vad som hände sen kan man fråga sig. BK Häcken tappade spelet och hemmalaget tog över matchen helt och hållet. Efter 17 minuter fick Kalmar sin farligaste chans dittills när Sebastian Ring sköt tätt utanför Peter Abrahamssons ena stolpe. Tjugo minuter senare var det den andre Ring, Jonathan, som var ytterst nära 1–1 när han frispelades, men då räddades BK Häcken och Peter Abrahamsson av stolpen.

Trots Kalmars spelövertag verkade halvleken ändå vinnas av BK Häcken, men med två minuter kvar kom 1–1. Oliver Berg får bollen utanför straffområdeslinjen, klipper till och något turligt studsar bollen i mål via Johan Hammars ben. Tungt för BK Häcken, men knappast orättvist.

Andra halvlek inleds nästan som den första. Nio minuter in står Gustav Berggren för ett fint förarbete och slår en fin boll till en djupledslöpande Ali Youssef. För andra matchen i rad sätter Hisingssonen bollen i mål och BK Häcken återtar ledningen. Välbehövlig start på andra halvlek för BK Häcken, men ledningen skulle inte bli långvarig. Åtta minuter senare får Kalmar en hörna och efter flipperspel och en felträff (?) från en Kalmar-spelare kan Johan Stenmark nickskarva in kvitteringsmålet. Något turligt, men inte orättvist.

Där och då kändes det tungt, men bara minuter senare går BK Häcken upp i ledningen för tredje gången denna måndagskväll. Kvällens assistkung, Gustav Berggren, slår en fin boll på fötterna på Patrik Wålemark som får med sig bollen, löper sig fri och placerar in 3–2.

Denna gång tappar inte BK Häcken ledningen och återigen står laget för en fin defensiv insats sista kvarten, precis som mot AIK. Segern innebär att BK Häcken nu klättrar upp på en tionde plats i tabellen och Per-Mathias Högmo har fått en minst sagt bra start på sin sejour som BK Häcken-tränare. Värt att notera är att detta var BK Häckens första bortaseger i allsvenska sammanhang sedan augusti 2020.

I den 74:e minuten ersatte Samir Maarouf, som brottats med skador under året, målskytten Ali Youssef och fick därmed göra efterlängtad allsvensk debut.

– Riktigt roligt att få göra debut och en lättnad att få göra det efter alla skador. Det är ett kvitto på att det gått åt rätt håll. Vi hade inte så mycket boll när jag kom in, utan det var bara jaga och fokus på att hålla tätt bakåt. Jag försökte att hålla bollen så mycket som möjligt, för att jag visste att det var viktigt att behålla den så att de andra inte behövde springa så mycket, säger Maarouf, som inte hade räknat med att få göra allsvensk debut innan matchen.

– Jag blev lite förvånad, trodde inte jag skulle få komma in. Men jag fick värma upp med matchtröja under en längre period och då hann jag förbereda mig mentalt, fortsätter Maarouf och kommenterar laginsatsen:

– Vi gör en riktig kämpainsats, gör tre mål och jag tycker att vi vinner rättvist.

Till sist bör även Tobias Carlssons fina inhopp lyftas. Johan Hammar tvingades utgå i halvtidsvilan och Tobias Carlsson fick då göra sina första allsvenska minuter sedan 2020. Innan dagens match hade han 6 allsvenska minuter på CV:t, nu är den siffran 51.