Dam
2022-05-22 16:56:27
Tungt poängtapp i Piteå

Ett sent mål av Mille Gejl Jensen i första halvlek såg ut att fixa segern borta mot Piteå, men i matchens slutskede lyckades hemmalaget kvittera och BK Häcken tappade två tunga poäng.

Mittfältsmotorn Filippa Curmark saknades på grund av förkylning, men i övrigt kunde huvudtränare Robert Vilahamn ställa upp med ett ordinarie lag. Längst fram startade i vanlig ordning Stine Larsen, som tillsammans med sin danska kollega Mille Gejl Jensen, till vänster på mittfältet, blev första halvlekens huvudpersoner.

Inledningsvis hade BK Häcken det svårt och trots stort spelövertag uteblev målchanserna. Fina passningskombinationer fanns det gott om, men skärpan i sista tredjedelen saknades. Efter tjugo minuter kom matchens första riktiga chans när Luna Gevitz nickade i stolpen efter en hörna, men bollen ville inte in och halvleken såg länge ut att sluta mållös. Med drygt tio minuter kvar hade Johanna Rytting Kaneryd en boll i mål, men blev avblåst för offside och med tre minuter kvar var det Stine Larsens tur att leverera ett offsidemål när hon snyggt nickade in bollen i mål.

Minuten senare skulle dock ledningsmålet komma för BK Häcken. Stine Larsen tog då emot bollen i straffområdet och la upp den för en omarkerad Mille Gejl Jensen som satte bollen stenhårt bakom en chanslös Amanda McGlynn i Piteå-målet.

Andra halvlek var spelmässigt inte särskilt mer underhållande än första. BK Häcken hade god kontroll på händelserna, men som alltid med uddamålsledningar kan vad som helst hända. Piteå tog sig in i matchen och sista tjugo började norrbottningarna skapa målchanser. I den 72:a minuten var ett volleyskott nära att hitta nätmaskorna, men bollen smet strax utanför Jennifer Falks vänstra stolpe. Bara tre minuter senare uppstod därefter kalabalik i BK Häckens straffområde efter en hemmahörna, men Marika Bergman Lundin agerade då räddande ängel på mållinjen.

BK Häcken såg ut att gå mot tre viktiga poäng, men med fem minuter kvar fällde Jennifer Falk en frispelad Katrina Guillou i straffområdet och domaren dömde straff. Hlin Eiríksdóttir var säkerheten själv från elva meter och det gulsvarta poängtappet var ett faktum.

– Jag tycker att vi gör en relativt bra första halvlek med hyfsat bra anfallsspel, vi gör mål och har dessutom två bortdömda mål. Överlag tycker jag att vi kontollerar matchen bra. Tyvärr lyckas vi inte fortsätta på samma sätt i andra halvlek, utan vi blir lite ängsliga och stressade. Piteå skapar en del fasta situationer och får tryck på oss och sen lyckas de slå en långboll bakom på en omställning, får straff och 1–1. Det var en mindre bra andra halvlek som gav dem chansen att komma tillbaka in i matchen. Surt, summerar huvudtränare Robert Vilahamn.