Dam
2021-09-12 17:49:42
Två sena mål gav tre poäng

BK Häcken tog idag sin åttonde raka tävlingsseger när KIF Örebro besegrades med 2–0. Elin Rubensson satte ettan efter 74 minuter och Anna Csiki ökade på ledningen med fem minuter kvar.

Mats Gren gjorde en ändring i startelvan sedan kvalmatchen mot Vålerenga. Julia Karlernäs ersattes av Mille Gejl Jensen och Julia Zigiotti Olme tog steget ned bredvid Filippa Curmark på det defensiva mittfältet. Det innebar att båda de danska nyförvärven Mille Gejl Jensen och Stine Larsen fick starta tillsammans för första gången.

Första halvleken började med högt tempo, men båda lagen hade svårt att få till något i den sista tredjedelen. Efter 28 minuter testar Stina Blackstenius KIF Örebros målvakt för första gången, men skottet från inifrån straffområdet blev för tamt och målvakten kunde rädda tämligen enkelt. Två minuter senare får BK Häcken en hörna som KIF Örebros målvakt tappar och på returen håller sig Filippa Curmark framme, men hennes skott går högt, högt över. När matchklockan tickat upp till 35 kommer halvlekens enda riktigt heta målchans. Emma Kullberg slår en fantastisk långboll som når Johanna Rytting Kaneryd som löper sig fri, men väl framme i straffområdet blir hennes avslut alldeles för dåligt och bollen går rätt på KIF Örebros målvakt.

KIF Örebro var absolut inte ofarligt under den första halvleken, men någonting saknades i den sista tredjedelen som gjorde att de inte lyckades vaska fram någon större målchans.

I andra halvlek handlar allting om BK Häcken. Det är stundtals spel mot ett mål och chanserna avlöste varandra. Stina Blackstenius var målsugen och kom fri flera gånger om, men oftast i dålig vinkel. Efter 54 minuter får hon sin hetaste målchans i matchen när hon kommer fri, men KIF Örebros målvakt hade en bra dag på jobbet. Minuten innan hade hon också gjort en fin räddning när Milica Mijatovic störtade fram i straffområdet och fick en tå på bollen. Filippa Curmark hade flera fina skottförsök, Mille Gejl Jensen fick en bra nick blockerad på en hörna, Julia Zigiotti Olme hade några ”nästan-skott” och Milica Mijatovic försökte, men målet ville inte komma. Det kändes ett tag som att det skulle sluta mållöst, trots BK Häckens chanskavalkad.

Men så, med sexton minuter kvar av matchen kliver Elin Rubensson fram och sätter det förlösande 1–0-målet. Målet kommer till efter en hörna, där Julia Zigiotti Olme skarvar bollen vid första stolpen och når Elin Rubensson som dundrar in ettan i nättaket.

Med fem minuter kvar kommer också 2–0. En KIF Örebro-spelare slår ett felpass utan dess like och ett par meter framför mittlinjen tar Anna Csiki tacksamt emot bollen. Csiki driver fram, vänder snyggt bort en spelare och ett par meter utanför straffområdet placerar hon in sitt andra mål i årets OBOS Damallsvenskan.

Matchen slutar 2–0 och BK Häcken kunde därmed ta sin åttonde (!) raka tävlingsseger.

– Vi fick inte igång spelet riktigt idag. Det var lite krampaktigt fram till att vi får målet. Det var mycket trötta ben och det märktes att vi spelat mycket matcher under en period nu. Men det är en styrka vi har att vi kan avgöra fastän det inte riktigt fungerar. Vi har tålamod och när ettan kommer så släpper det och så får vi in ett snyggt mål till sen också, säger Elin Rubensson, som imorgon flyger till Slovakien för att VM-kvala med sitt Sverige:

– Det ska bli jättekul, det var två år sedan sist som jag var med. Jag har längtat.