Akademi
2023-03-31 12:00:00
Utvecklingslaget är redo för Elitettan: ”Vi blir bättre hela tiden”

BK Häckens utvecklingslag har flugit genom seriesystemen och imorgon, lördag, debuterar laget i landets näst högsta division, Elitettan. Tufft motstånd väntar i form av Bollstanäs, men utvecklingslaget är redo och bättre än någonsin.

– Vi har sett progression i allt vi gjort och blir bättre hela tiden, säger huvudtränare Joakim Lindén Johansson. 

 

Joakim Lindén Johansson tog över utvecklingslaget inför säsongen 2022 när han ersatte Erika Faith på tränarposten. Första säsongen på bänken blev en succé och laget sopade hem Division 1 och fick kvala till Elitettan. I kvalet stod laget för en makalös upphämtning i dubbelmötet med Trelleborg, men skåningarna tog hem den efterföljande straffläggningen. Elitettan fick vänta, men när Bergdalens IK drog sig ur landets näst högsta serie i början av januari fick BK Häcken chansen att ta deras plats i serien – en chans man tog.

– Historiskt sett så har lag i Elitettan varit tvungna att dra sig ur så vi visste att chansen fanns att det skulle bli verklighet så även i år. Vi har jobbat på med spelarrekrytering och vilka vi vill behålla för att göra en bra trupp oavsett serietillhörighet. Division 1 Södra hade också varit en rejäl utmaning i år, så omställningen till Elitettan har inte varit så stor på det viset, även om det nu blir andra logistiska utmaningar med längre bortamatcher och lite annat motstånd än vad vi är vana vid, säger Lindén Johansson.

 

I stället för Division 1 Södra och motståndare som Onsala, IFK Göteborg och Örby heter nu motståndarna Umeå, Eskilstuna och AIK. För att klara av det har laget tagit in flera spännande spelare till en redan stark trupp, där flertalet är och varit uppe och både tränat och spelat med BK Häckens A-lag.

Trots den relativt stora spelaromsättningen har det sett positivt ut under årets första månader. Under försäsongen har laget bara förlorat en gång, hemma mot seriekonkurrenten Lidköping. I den senaste träningsmatchen slog laget FC Rosengård 1917 (skåningarnas utvecklingslag) med hela 4–0 och försäsongens resultatrad skrevs till 6 vinster, 1 oavgjord och 1 förlust.

– Vi blir bättre hela tiden och när vi haft dalar så har vi hittat nya lärdomar i dem. Matcherna hade kanske kunnat utmana oss lite mer, men det är också ett bevis på att vi utvecklats. Tar man t.ex. träningsmatchen mot IFK Örby, som vi spelade jämnt med i fjol, så var det inte alls lika jämt nu (5–0-seger, reds. anm). Samma sak med Ljungskile, som är ett topplag i Division 1, där vi vann stort (8-3, reds.anm). Det är ett bevis på att vi tagit kliv, säger Lindén Johansson och fortsätter:

– Vi har fler sätt att försvara oss och anfalla på i år och blir på så sätt mer flexibla och breda i vårt sätt att spela.

 

Imorgon väntar första omgången när laget tar emot Bollstanäs SK. Laget från Upplands Väsby tog hem Division 1 Norra Svealand med tio poängs marginal och slog Sunnanå i kvalet efter en fin insats i bortamötet. Bollstanäs tränas av Christoffer Cylven, som tidigare varit i Piteå, AIK och Hammarby i olika roller och i laget återfinns bland annat Nellie Karlsson, med meriter från F19-landslaget.
 – Det är en anrik damförening som spelar en utvecklande fotboll med en 4-3-3-uppställning och som försöker kombinera sig framåt. Vi har sett ett par matcher med dem och har ganska bra koll på hur de kan tänkas ställa upp på lördag.

 

Joakim Lindén Johansson är optimistisk inför debuten i Elitettan och målet med säsongen är klart.

– Målsättningen är att bibehålla matchmiljön, att vi ser till att klara oss kvar i Elitettan så att vi kan fortsätta erbjuda vår unika match- och träningsmiljö. Sen vill vi att så många som möjligt tar klivet upp till damlaget och kan konkurrera i Damallsvenskan, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi har goda chanser så länge vi är ödmjuka och jobbar på hårt. Det har varit en stor tränaromsättning i Elitettan och många lag har tappat spelare till bättre klubbar, så en del lag är försvagade från fjolåret. Det är dessutom fyra nykomlingar i år, så vi ser positivt på att kunna göra en bra säsong. Det kommer bli en spännande utmaning, avslutar huvudtränaren.


Matchen spelas på Bravida Arena på lördag med start 14.00. Det är fri entré.

 

Truppnyheter

In: Frida Axelsson, Evelina Egenwall, Engla Lennartsson, Märta Dangardt, Felicia Schröder, Nina Saebbö Hertz, Matilda Larsson och Agnes Jelander.

Tess Olausson, Elina Norström, Alice Lindqvist – tränar permanent med utvecklingslaget, men tillhör fortfarande akademigruppen.  

Ut: Taylor Nilsson, Caroline Ohlsson, Karin From, Ebba Abrahamsson, Nora Krafft Saether, Amanda Harlin, Ronja Henriksson, Alice Andersson

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved