Vad hände där, Alexander Faltsetas? - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-05-11 11:30:00
Vad hände där, Alexander Faltsetas?

Permitterade och utan matcher – i coronakrisens spår har det öppnats luckor i spelares och ledares scheman. Tid som gett dem upphov till att väcka liv i gamla intressen eller att upptäcka hobbys de aldrig trott de skulle hänge sig åt.

Några av våra gulsvarta profiler ger oss genom privata bilder en inblick i sin nya ”corona-vardag” och vi undrar helt enkelt: Vad hände där?


Hänsynslös köttande mittfältare och samtidigt hipster som experimenterar fram den perfekta pizzadegen – går det verkligen ihop?

– Ja, varför inte? Jag har alltid sagt att jag är två personer, jag är en helt annan kille utanför planen än på planen.

Varifrån kommer den här fascinationen för jäsande degar?

– Det började med att jag såg lite Youtube-klipp. Sedan är jag med i en Facebook-grupp, ”Middag för fyra”, där en kille lade upp bilder som visuellt såg riktigt bra ut. Jag kände ändå att ”jag kan lyfta detta”.

Vad är hemligheten bakom den perfekta pizzabotten?

– Kalljäsning. Ge den tid. Du sätter degen en onsdag, låter den jäsa någon timme i rumstemperatur, bollar den – en pizzaboll ska ligga på 280 gram ungefär – sedan spänner man den så den får en bra yta. Det är en 70-procentig deg, 70 procent vätska, så man måste vara försiktig. Täckt i ninjaplast, som är lätt att jobba med, lägger du in den i kylen och drar ner jäsningen, så har du en fin deg till helgpizzan. Men den egentliga hemligheten är mitt nya pizzastål, beställt från Norrland. Det är napolitansk pizza jag jobbar med och då måste man upp i temperatur, 300–400 grader, och det får du inte i en vanlig ugn. Många kör med pizzasten men det är mindre bra, den kan spricka. Nu är det inte exakt fakta men stålet är 18 gånger mer hållbart. Och det minskar tillagningstiden. De som säljer dem hävdar att tillagningstiden är två minuter men jag hävdar tre minuter.

Materiallirare, alltså. Det trodde vi inte om dig.

– Jag, nej, nej. Eller, i pizzavärlden kanske jag är det. Jag har sådana här spadar också, tre stycken för att hålla alla moment igång samtidigt: du plockar degen med en, samtidigt tar du ut pizzan med en annan… Jag gör tunnbröd också, så jag har köpt en sådan där kruskavel. Blir svingott! Nästa steg är att köpa pizzaugn men problemet är att vi inte får grilla på balkongen för bostadsrättsföreningen. Jag tänker att med gasol och att man kan kontrollera det med rök och så… Ge oss en chans, liksom. Förhoppningsvis läser någon i föreningen det här och ändrar reglerna. Men pizzastålet har steppat upp gamet i alla fall! Och mjölet är viktigt. Just nu kör jag Kungsörnen vetemjöl special med mycket gluten som gör degen spänstig. Helst skulle jag vilja ha det Italienska Tipo 00 – urmodern av mjöl.

Är det inte toppingen som avgör hela smakupplevelsen ändå – eller är det som att svära i degkyrkan?

– Jag kör ganska enkelt. En bra tomatsås. Mozzarella, men viktigt att den runnit av på papper först – annars blir botten degig. Basilika på och en liten skvätt parmesan. 

Vi är ju välbekanta med hur du reagerar när något på fotbollsplanen går emot dig. Har du kort stubin vid bakbordet?

– Det skulle jag inte säga. Det är ingen tävling. Om jag tycker mina grejer är bra, så räcker det.

Apropå det. Vad säger familjen om pizzahysterin?

– Tjejen börjar tröttna. Det värsta är att barnen gillar inte pizza. Så vi äter klockan sex, nattar barnen och sedan blir jag hungrig vid nio, halv tio... Du vet, elitfotbollsspelare behöver fylla på. Då kör jag en kvällspizza. 

Du har bakat den perfekta pizzabotten – vilka fyra personer bjuder du till bords och vad får de på sina pizzor?

– Steven Gerrard. Vedad, min bästa polare. Han säger vad han tycker så där kan man få hård kärlek om det är dåligt. Min mamma, för boost. Allt är bra för henne, så då får jag extra energi av hajpen: ”Jättegott!” Och så Conor McGregor, för att få veta lite mer om honom. För att chocka lite, han verkar helknäpp. Första gången kör jag Margherita.

Du räknar med att du får en andra gång med kvartetten?

– Ja, hundra procent. Så bra är den.

När du nått den perfekta pizzadegen – vilket projekt hugger du tag i då för att stilla rastlösheten?

– Jag börjar med surdeg.

Till sist. Vad saknar du mest just nu?

– Att spela matcher. I ärlighetens namn är det inte jättesexigt att bara träna hårt.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.