Vilahamn: ”Jag älskar att vara på planen och driva på” - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-02-09 15:19:54
Vilahamn: ”Jag älskar att vara på planen och driva på”

En månad in i på sitt nya jobb så är det mycket som är nytt för Robert Vilahamn. En större organisation, fler människor och en annan typ av hjälpmedel i jobbet.

– Det är mycket mer data här, i division 2 går man mer på känsla, säger han.


Robert Vilahamn förde förra säsongen upp Qviding till division 1, trots det bestämde han sig för att lämna klubben. Att fortsätta träna lag på kvällstid funkade inte längre i livspusslet. Planen var att ta ett sabbatsår från fotbollen. Då ringde BK Häcken och kort därefter presenterades han som ny assisterande tränare för Bollklubben.

– Jag har strävat i många år för att ta mig upp till att bli allsvensk tränare men insett att det är en svår bransch att ta sig uppåt i. Det är ett stort steg från division 2 till Allsvenskan så det är skönt att nu komma in som assisterande till en så erfaren tränare som Andreas (Alm) och i en så proffsig organisation som det är här. Här får jag möjlighet att lära mig ännu mer samtidigt som jag även har saker att tillföra, säger han.


Och då framför allt i offensiven. Tillsammans med lagets andre assisterande tränare, Christian Lundström, ansvarar de för BK Häckens anfallsfotboll.

– Vi lägger upp strategier, övningar och kommer med feedback till spelare. Andreas har mer hand om det defensiva men samtidigt så länkar vi förstås samman allting. Vi har en dynamik som gör att jag tror att vi kan få spelarna att prestera ännu bättre. 


Ett verktyg för att få spelarna att bli bättre är dataanalys. Den typen av hjälpmedel har Robert Vilahamn inte tidigare arbetat med.

– Det är en helt annan detaljnivå på spelarna här – videoanalys, hur de rör sig, hur många sprintlöpningar de gör, intensitet på varje träning. Vi får fram information om motståndarlag och spelare och kan bryta ner allt på en annan nivå. Det är mycket mer data, i division 2 går man mer på känsla, säger han.


Vad tycker du om de bitarna?

– Att använda det är bra men samtidigt är jag sån som älskar att vara på planen och coacha och instruera och dynamiken i det. Jag tror inte det är jag som ska bli dataanalysexpert här – min grej är är att vara på planen och driva på. 


I Qviding har han förespråkat en anfallsglad fotboll och det har gett resultat. När laget vann serien i fjol snittade de 3,5 mål per match. Inte så konstigt att det är i offensiven Robert Vilahamn har sina främsta styrkor som tränare – som spelare var han själv en målspruta och 2007 vann han den Svenska Guldskon, vilket innebar att han gjorde flest mål av alla spelare från Allsvenskan ner till division 3. Men det var då, nu är det fullt fokus på tränarrollen.

– Som tränare är jag taktiskt offensiv. Jag har kört många år som tränare och provat mig fram och hittat ett bra spelsätt för att komma till många målchanser och göra mycket mål. Jag har ett fotbollstänk som funkar och jag har ett pedagogiskt sätt där jag försöker vara aktiv. Mitt ledarskap med mycket driv och engagemang passar till ett spelande lag som vill komma till mycket målchanser. Jag tror Häcken och jag matchar bra, säger han.


En annan skillnad för honom i BK Häcken jämfört med förra året är att han nu bytt från huvudansvarig till assisterande tränare.

– Nu när jag är assisterande så är jag en del av nånting på ett annat sätt och det gäller att anpassa sig för att hitta rätt. Den första månaden har handlat mycket om att analysera hur Häcken spelar, vad vill de göra och vad kan jag trycka på med. Så att jag inte kommer in och förstör. Andreas är öppen med att jag får ”störa” och komma med min input men det tar ett tag att hitta rätt balans. Ibland iakttar jag Andreas och lär mig BK Häckens sätt den vägen. Samtidigt är tanken att Häcken även ska göra på mitt sätt, så det gäller att hitta nivån där.


Han har lämnat Bollklubbens läger i Portugal i förtid. Men inte för att åka hem till familjen utan för att åka till Bosön och första träffen i Uefas Pro-utbildning. En utbildning han sökt i flera år och nu äntligen kommit in på. Utbildningen pågår under två år och när den är klar har han licens för att ha huvudansvaret för lag i Allsvenskan och Superettan. Och även i lag utomlands. 

– Det öppnar upp möjligheter och kommer rätt i tiden för mig. Hur bra det än gick i Qviding så blir det annan grej här i Häcken. Det är mycket jag vill och behöver lära mig så det är perfekt tajming för utbildningen. Det var jackpot för mig att både få jobbet här och samtidigt komma in på utbildningen. Jag är inte nöjd med att ”bara” vara bra utan jag vill bli bättre hela tiden och jag tror att det kan smitta av sig till spelarna, säger han. 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.