Wålemark: "Jag vill ta en startplats" - BK Häcken BK Häcken
Herr
2020-02-10 15:15:11
Wålemark: "Jag vill ta en startplats"

Han har gjort massor av mål på träningarna och även spelmässigt har Patrik Wålemark övertygat under sin första tid i BK Häcken. Om det är tillräckligt för att slå sig in i Andreas Alms startelva när tävlingsmatcherna drar igång återstår att se.

– Jag vill ta en startplats men hur lång tid det kommer ta kan jag inte svara på, säger han.


Patrik Wålemark gjorde tolv mål i division 2 med Qviding förra året och han stod för stark insats mot BK Häcken i kvalmatchen till Svenska Cupen i augusti. Det gjorde att sportchef Sonny Karlsson bestämde sig för att försöka värva 18-åringen. Och han lyckades. Det fanns fler klubbar som var intresserade av hans tjänster men valet föll på Bollklubben. I början av november skrev han på ett kontrakt med BK Häcken vilket gjorde att han kunde vara med och visa upp sig i förra årets tre avslutande träningsmatcher. Och visa upp sig gjorde han verkligen, tre mål på tre matcher var imponerade. 

– Det var jätteskönt att komma in på det sättet och  göra det jag ska göra – poäng, säger han.


Några poäng i årets matcher har det dock ännu inte blivit. Men desto fler på träningarna där han är en riktig målmaskin. BK Häckens sportchef Sonny Karlsson har flera gånger sagt att han är överraskad över att Wålemark ”redan” är så bra som han är. 18-åringen själv är lite mer återhållsam i sitt omdöme.


– Jag är inte missnöjd eller så med mitt spel men i år så har det inte blivit några poäng än så det vill jag ändra på och få ut mer av mig själv. På träningarna går det ofta bra. Det är klart att det är kul att höra att Sonny pratar gott om mig men det är bara att tugga på och fortsätta nöta in grejerna.


Han ger ett lugnt intryck både vid sidan av planen och på planen. I vissa matchsituationer ser han nästan sävlig ut när han tar sig fram på högerkanten. Men ögat luras. Han är kvick och svår att komma åt och är, trots den relativt tunna kroppen, starkare än man tror. Man skulle kunna tro att steget från division 2 till att spela och träna med allsvenska spelare skulle vara tufft att ta, framför allt tempomässigt. Men Patrik Wålemark ser det på annat sätt.


– Visst är det högre tempo här men eftersom det är bättre spelare här så blir det enklare. Jag tycker att den största skillnaden är skillnaden på kvaliteten hos alla spelare, det är mycket enklare att spela med dem jag spelar med här jämfört med tidigare. Sen fysiskt är det så klart också en stor skillnad.


Fysiken är det mest konkreta han försöker utveckla förutom det klassiska ”allt kan bli bättre”. Han ska orka 90 minuter i högt tempo och dessutom inte gå sönder. Förra året hade flera av BK Häckens yngre spelare skadeproblem till och från under året. Det är en annan grej att spela seniorfotboll jämfört med juniorfotboll. Wålemark är ung men samtidigt har han erfarenhet av att regelbundet spela seniorfotboll. Förhoppningsvis är det till hans fördel vad gäller fysiken och den belastning som han nu får erfara. En annan nyckel för att slippa skadeproblem stavas noggrannhet.


– Tränarstaben och särskilt Möller (Nicklas, fystränare) och Ghazza (Patrik Ghazarian, fysioterapeut) är noga med att ha koll på hur vi spelare mår. Om jag känner av något så är det bara att snacka med dem och så får de avgöra om jag ska träna eller inte. Så jag tycker det är ganska lätt, det är bara att ha kontakt med alla omkring mig, säger han.


BK Häckens läger i Portugal börjar lida mot slut och redan nästa vecka drar tävlingssäsongen igång. Då är Patrik Wålemark gärna med i Andreas Alms startelva men samtidigt känner han ingen stress, endast 18 år gammal som han är. 

– Jag lyssnar och lär mig av spelarna runt mig men sen är det klart att jag precis som alla andra vill spela och en startplats vill jag så klart ha. Men sen hur lång tid det tar, det kan jag inte svara på. Jag är medveten att det kanske inte kommer ske direkt men det är målet i slutändan, säger han.

 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.