BK Häcken informerar om årets första resultatprognos - BK Häcken BK Häcken
Föreningen
2020-05-27 13:45:00
BK Häcken informerar om årets första resultatprognos

Coronakrisen har slagit hårt mot BK Häckens verksamhet. Årets första resultatprognos visar på ett negativt resultat på 40 miljoner kronor.

– Allt fokus ligger på att säkerställa att BK Häcken även i framtiden ska vara en välskött förening i toppen av svensk fotboll, säger klubbchef Marcus Jodin.


Det råder fortfarande ovisshet kring årets fotbollssäsong, både när det gäller startdatum för Allsvenskan, färdigspelandet av Svenska Cupen och om det kommer att spelas fotboll inför publik under 2020. Det som står klart är att BK Häcken redan lidit stor ekonomisk skada till följd av coronapandemin.

Förutom den uppskjutna seriestarten med osäkerhet kring publik- och sponsorintäkter, är Gothia Cup inställt, Göteborgs Music Festival likaså och med all sannolikhet kommer även Gothia Cup China att ställas in. Konsekvensen är att mer än hälften av föreningens omsättning försvunnit, samtidigt som klubben sitter på stora fasta kostnader för evenemangen.


BK Häcken gick in i 2020 med ett starkt eget kapital och budgeterade med ett minusresultat på 10 miljoner kronor. När årets första prognos är gjord, visar den på ett negativt resultat på ytterligare 30 miljoner kronor.

– Vi gick in i krisen med en god ekonomi men jag tror att alla förstår hur ett minusresultat i den här storleken slår mot vår verksamhet. Nu gör vi allt vi kan för att minska underskottet, säger Marcus Jodin.

Klubbledningen agerade på spridningen av det nya coronaviruset redan i januari och i början av mars inleddes den åtgärdsplan som nu i sin helhet presenterats för och godkänts av styrelsen, med bland annat kostnadsbesparingar i form av permitteringar av personal, inköpsstopp och lönesänkningar.

– Vi kommer inte att gå omkull men vi har högre ambitioner än så – vi vill även fortsatt vara en välskött toppklubb i svensk fotboll som arrangerar evenemang i världsklass, säger BK Häckens klubbchef.

För tio år sedan fattade föreningens medlemmar årsmötesbeslut om att klubben alltid ska ha minst 20 procent av omsättningen i eget kapital. Beslutet togs för att skapa en slags egen försäkring för oförutsedda händelser, med vetskapen om sårbarheten det innebär att en stor del av klubbens intäkter kommer från våra återkommande evenemang.

– Vi kan konstatera att det var ett oerhört klokt beslut som hjälper oss i det här läget. Nu har vi behövt aktivera den, vilket innebär att vi nu långsiktigt behöver arbeta för att återställa den ”försäkringen” för att trygga föreningen inför framtida kriser.


Med ovissheten som råder, där ingen i dagsläget kan se ett slut på coronapandemin och den ekonomiska kris som följer i dess fotspår, arbetar klubben utifrån olika scenarier, beroende av när Allsvenskan kommer igång och om och när vi får spela matcher inför publik.

– Vi har en resultatprognos på minus 40 miljoner kronor och samtidigt vet vi att det finns en risk för att det inte stannar där, beroende av hur utvecklingen blir i år. Nu hoppas vi på att få komma igång med Allsvenskan inom kort, för att våra supportrar och partners ska få glädjas över att se fotboll igen, om än på TV till att börja med. Vi är väldigt tacksamma för de goda relationer vi har med både supportrar och partners – den lojaliteten och det klubbhjärtat är vi oerhört beroende av nu, säger Marcus Jodin.


På fredag besöker klubbchef Marcus Jodin livesändningen i Studio Häcken, som ni ser i klubbappen BK Häcken Live. Har ni frågor till Marcus om situationen i föreningen, så skicka in dem via klubbens sociala medier senast fredag morgon.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.