Dam
2021-04-04 17:27:24
Blackstenius sköt BK Häcken till final

BK Häcken blev idag klara för final i Svenska Cupen efter att ha slagit FC Rosengård med 1–0 hemma på Bravida Arena. Stina Blackstenius blev stor matchvinnare när hon satte matchens enda mål i den 78:onde minuten.

Årets hittills tuffaste utmaning väntade när fjolårstvåan i OBOS Damallsvenskan, FC Rosengård, kom på besök. Motståndarna kom med en Champions League-match mot Bayern München i benen, men det märktes inte nämnvärt när domaren blåste igång den första halvleken.

BK Häcken, som mönstrade samma startelva som senast mot Linköping, fick matchens första chans efter fjorton minuter. En hörnvariant leder fram till att Stina Blackstenius nickar hårt och precist, men Stephanie Labbé i Rosengårdsmålet visar prov på snabba reflexer och räddar bollen till hörna. Halvleken präglades annars av hård kamp och precis som förutspått var det mycket jämnt. Rosengårds första och enda riktigt heta målchans i den första halvleken kom efter 22 minuter. Då är det Mimmi Larsson som försöker placera in bollen, men en storspelande Jennifer Falk får fingrarna på bollen och kan rädda ut till hörna. Halvchanser och ”nästan-lägen” fanns det gott om i första halvlek, men när domaren blåste av stod det 0–0 på resultattavlan.

Andra halvlek är desto roligare att kolla på, i alla fall den senare delen av den. Efter dryga timmen står Stina Blackstenius för en fin aktion när hon vänder bort en spelare och trycker av, men Labbé i Rosengårdsmålet räddar. Minuten därpå hoppar en comebackande Anna Csiki in på vänsterkanten när hon ersätter Milica Mijatovic och det är hon som till stor del ligger bakom det förlösande 1–0-målet. Men dessförinnan hände det grejer. Efter 73 minuter skjuter Katrine Veje klockrent i ribban och är bara centimeter från att göra ett drömmål för bortalaget. Trettio sekunder senare är det Johanna Rytting Kaneryds tur att träffa ribban när hon vänder bort Hanna Bennison och skjuter från en snäv vinkel i ribbans överkant.

De flesta började nog snegla mot en förlängning och det kändes som att matchen skulle sluta 0–0, men med tretton minuter kvar ändrar Stina Blackstenius på det. Inhoppande Anna Csiki tar emot bollen på vänsterkanten, utmanar och vänder bort sin försvarare och slår ett högt inlägg. Labbé och Angeldahl stångas i mitten och på något vänster dimper bollen ned rätt framför Blackstenius som på måltjuvsmanér stöter in matchens enda mål.

Rosengård jagar därefter en kvittering, men återigen är ribban BK Häckens vän och en storspelande Jennifer Falk visade flera gånger under matchen varför Peter Gerhardsson tagit ut henne i landslagstruppen som samlas i nästa vecka.

Matchen slutar 1–0 och det betyder att BK Häcken nu har dubbla cupfinaler att se fram emot under maj.

Stina Blackstenius blev stor matchvinnare idag och har verkligen vässat formen inför den allsvenska premiären om två veckor.

– Vi ska vara nöjda med vår prestation idag och jag tycker att vi har en bra inställning hela vägen. Vi möter ett otroligt bra lag och båda visste vad som stod på spel och det märker man i matchen. Det är alltid kul att få göra mål, speciellt i en sådan här viktig match, säger Blackstenius.

För Blackstenius och fem av hennes lagkamrater väntar nu en samling med det svenska damlandslaget. Totalt har BK Häcken tolv stycken spelare ute på landslagsuppdrag nästa vecka.

– Kul att vi åker ett gäng från BK Häcken. Det blir en spännande samling som vi har framför oss med två bra matcher. Ska bli roligt med landslagsspel, säger hon.