Akademi Herr Dam Föreningen
2023-09-20 16:45:00
Erik Friberg leder BK Häckens nya scoutinggrupp

BK Häcken utökar scoutingorganisationen. Ansvarig för teamet blir Erik Friberg, som tar över den roll Hampus Andersson lämnade i somras.

 

BK Häckens tidigare chefsscout, Hampus Andersson, lämnade klubben i somras för att bli sportchef i norska Sarpsborg. I samband med det har klubben sett över hur scoutingverksamheten kan utvecklas ytterligare för att bli så väl bredare som spetsigare framöver.

Sportchef Martin Ericsson presenterar nu en utökad scoutinggrupp, med Erik Friberg i rollen som scoutingansvarig.

– Efter en hektisk sommar där stora delar av vårt nya scoutingteam varit med, så tar vi nu avstamp på riktigt. Erik Friberg har fått känna på vad jobbet innebär i bakgrunden av Hampus under hela 2023 och tar nu steget fullt ut som ansvarig för scoutinggruppen. En grupp där vi balanserar fotboll och analys på ett nytt sätt för klubben, vilket vi är övertygade om är den rätta vägen för oss, säger Martin Ericsson.

Bortsett från att Hampus lämnat klubben, är övriga teamet kvar i sina roller och förstärks med David Johansson, som kommer från rollen som huvudtränare för P16, och den tidigare Häckenspelaren Walid Atta.

Med ett förstärkt arbetslag blir scoutinggruppen ännu mer heltäckande i sitt arbete i klubben.

– Vi viktar ett större fokus mot våra akademier, både lokalt och nationellt, för att om möjligt hitta ännu mer spets i tidig ålder. Dessutom vill vi bygga en starkare grund på damsidan för att underlätta för Christian Lundström, säger BK Häckens sportchef, Martin Ericsson.

Erik Friberg avslutade sin spelarkarriär i fjol efter att ha varit med och tagit klubbens första SM-guld någonsin. Under 2023 har han jobbat som scout i klubben och blir nu alltså den som kommer att leda scoutingverksamheten i BK Häcken.

– Jag kan fotbollen, den har jag hållit på med hela mitt liv, men det är mycket annat som jag behöver lära mig. Nu ska vi strukturera upp ett bra team, som är effektivt och som täcker så stora delar som möjligt, för att få in så bra fotbollsspelare till BK Häcken som det bara går, säger Erik Friberg och fortsätter:

– Som det ser ut nu har vi bra trupper. Vi har väldigt många talangfulla spelare som är mitt emellan akademi och A-lag, som ska få chansen att ta en tröja.

Utöver David Johansson och Walid Atta, är det Jesper Haglöf och Jerry Jarnald som Erik Friberg kommer att leda i arbetet för att hitta framtida BK Häcken-spelare.

– Målet blir att se till att Martin (Ericsson) och Christian (Lundström) får så bra spelare som möjligt. Vi täcker alltså allt – ungdom, dam och herr. Mängden har inte funnits på samma sätt som nu, så det blir en skillnad från tidigare. Nu är vi många och det kommer bli grymt, säger Erik Friberg.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved