Dam
2024-06-19 20:10:59
Offensiv satsning på unga: ”Det är vi stolta över”

I den senaste matchen i OBOS Damallsvenskans var sju av tio utespelare 21 år eller yngre.
Något som går i linje med klubbens strategi.

– Vi tror verkligen på utveckling av spelare, säger Christian Lundström.

 

Sett över de tio utespelarna hade BK Häcken senast en snittålder på strax över 21 år. Samtidigt har BK Häcken en av OBOS Damallsvenskans yngsta trupper. Hela sju av de tio utespelarna som startade i segermatchen mot Vittsjö senast är 21 år eller yngre. Jennifer Falk var den enda spelaren över 30 år i startelvan.

– Vi har en strategi där vi tror på att utveckla spelare. Och då vi värvar mycket på den potential vi ser i en spelare blir det oftast unga spelare som blir intressanta. Vi behöver ha en balans mellan unga spelare med hög utvecklingspotential mot mer etablerade, erfarna spelare. Det är en viktig balans att ha med sig när vi bygger truppen, säger BK Häckens fotbollsansvarig för dam elit, Christian Lundström.

Ser man till de fem senaste nyförvärven, Johanna Fossdalsá, Monica Jusu Bah, Katariina Kosola, Matilda Nildén och Alice Bergström är snittålder 20 år.

– Unga spelare som kommer till oss ser vi en snabb utveckling på. Ser vi på exempelvis Monica och Johanna så har de redan nått A-landslaget. Katariina är i A-landslaget sedan tidigare. Ser vi på våra tidigare värvningar i närtid har även Rosa och Anna nått dit. Vi är dessutom övertygade om att många av våra andra unga når dit så småningom, säger Christian Lundström.

Tidigare i dag blev Felicia Schröder uttagen i det svenska A-landslaget för första gången. Det när Sverige ställs mot Frankrike och England i EM-kvalet. 17-åringen var dessutom med i startelvan senast och gjorde ett av två mål i segern mot Vittsjö.

– Jag gillar satsningen vi gör och hur vi jobbar med utveckling. Det visar vi bland annat genom spelarna som är på plan och som får erfarenhet som annars ofta kommer med åldern. Det är vi stolta över – att vi har unga spelare som spelar, som presterar och som vinner matcher åt oss, säger Mak Lind.

 

Du ser matchen mot Trelleborg hos Viaplay.

 

Trelleborg FF – BK Häcken
 Datum: Torsdag 20 juni.

Plats: Vångavallen.

Matchstart: Klockan 19.00.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved