Herr
2019-12-06 13:47:00
Alms årskrönika: "Den moderna fotbollen är smuts"

Andreas Alm summerar 2019 under årets sista månad. I 24 avsnitt fram till julafton berättar han om året ur sitt perspektiv som huvudtränare för BK Häcken. Ibland genom en kortfattad lucköppning, andra dagar längre och mer betraktande.

Så följ med Andreas in i champagnedoftande omklädningsrum, ta del av känsloutbrott från domarrum och minns de avgörande ögonblicken från det bästa gulsvarta året i Bollklubben Häckens historia. Här är Andreas bestående tankar från fotbollsåret 2019 – med en glimt av 2020.



6. Den moderna skiljelinjen


Den moderna fotbollen är smuts.

I protesttåget går folk stolta sida vid sida.

Har de samma anledning till att marschera och vad betyder det om de inte har det?


När Greta Thunberg tv-tågar med folkmassor i hasorna ser och lyssnar jag på hennes följare. På plakat och banderoller, på slagord och ramsor, på kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Samma sak när svenska supportrar akronym-protesterar mot den moderna fotbollen – MDMF! – jag vill ha en glimt av personerna bakom aktivismen för att förstå deras kamprop och vilja. Vilka är det som bokstavligen ståplats-står bakom Örgrytes välgjorda MDMF-flagga? Vilka är det som lämnar AFC Eskilstunas bortasektion tom? Vilka är det som hatar BK Häcken för att vi spelar på konstgräs?


Jag ser en brokig skara människor. Visst, de är emot, men mer gemensamt är att de är emot av vitt olika skäl.

En är uppvuxen på ståplats och vill dö där, en retrobär Tipsextra-tröja, en sippar 51-procentig demokratibrygd, en har dottern på axlarna och älskar hybridgräs, en hostar av gårdagens bengalbloss, en har just varit med familjen i Dubai, en är 25 000 kronor rikare tack vare nätkasino, en till är uppvuxen på ståplats men ser hellre matcher från företagets sponsorloge, en tycker damlandslaget ska ha samma pröjs som herrarna, en vill förbjuda stängda träningar, en jublar över Discovery-pengar till sin skuldtyngda förening, en har Zlatans ansikte tatuerat på bröstet, en löste precis ett livslångt medlemsskap i sin klubb, en är rädd att granulat i konstgräset förgiftar framtida generationer via dricksvattnet, en har lovat en PSG-tröja till sonen i julklapp, en har ett inbundet manifest under armen och är emot kapitalismens jakt på profit, i manifestet står också att supporterkulturen och klubbarnas kulturarv är under attack.


Precis som Gretas följe har MDMF-rörelsen potential till och styrkan av att vara en "tom betecknare"*. Med MDMF markerar de skillnaden mellan "vi som insett allvaret och att det krävs agerande" och "de som inte gör något åt faran trots sin maktposition". MDMF enar en mångfald obemötta krav från supportrar och alla kan läsa in sina egna krav – som "tom betecknare" kan MDMF inte bedömas utifrån sitt innehåll eller svar rörelsen ger, utan bara genom vilken gränsdragning den gör mellan två läger. MDMF pekar ut skiljelinje och fiende: bu-blä-nej-stopp till SvFF, SEF, media och fotbollskapitalister.

En "tom betecknare" ska bedömas utifrån hur många anhängare den kan samla, hur många individer som använder den till en möjlighet till att lyfta sina egna krav. Rörelsen riskerar dessutom försvagas om de protesterande ger eller enas runt konkreta svar, förslag eller åtgärder. Populism blir vapnet och med tiden kan nya fiender – vilkorstrappor och VAR-debatter – effektivt knuffas över skiljelinjen. Det viktiga är att rörelsen växer.


Jag har tränat den moderna (skandinaviska) fotbollens mamma i Vejle, coachat Europa League-kval mot MDMF-demonen Red Bull och coachar på kommunalt konstgräs året om. Jag är ett barn av föreningsdemokrati. Jag har dock inte funnit min plats i MDMF-tåget.

Kanske gör jag det den dagen Allsvenskan stängs för upp- och nedflyttning.


En MDMF-märkt lyktstolpe vid fotbollsplanen i Landvetter där min yngsta dotter tränar.

*) I Ola Söderholms podd »Stormens utveckling« (avsnitt 19, 2019) tas »tom betecknare« upp med anledning av att vänsteraktivisten Mathias Wåg formulerat ett inlägg på sociala media med referenser till begreppet.



Missat de tidigare delarna av Alms årskrönika? Du hittar dem här:

1 december: "Årets bästa och varmaste match"

2 december: "Två trendbrott på två år"

3 december: "Lögn, förbannad lögn och statistik"

4 december: "En titt i kamerarullen"

5 december: "Årets mål"

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved