Herr
2019-12-08 15:01:00
Alms årskrönika: "Från Hisingen, bäst i stan"

Andreas Alm summerar 2019 under årets sista månad. I 24 avsnitt fram till julafton berättar han om året ur sitt perspektiv som huvudtränare för BK Häcken. Ibland genom en kortfattad lucköppning, andra dagar längre och mer betraktande.

Så följ med Andreas in i champagnedoftande omklädningsrum, ta del av känsloutbrott från domarrum och minns de avgörande ögonblicken från det bästa gulsvarta året i Bollklubben Häckens historia. Här är Andreas bestående tankar från fotbollsåret 2019 – med en glimt av 2020.



8. Bäst i stan


Sexa är bäst i stan.

För tredje året i rad är rekord.


Efter derbyförlusten i våras dröjde jag kvar på planen. Vi hade förlorat i slutsekunderna, matchens sista anfall, ridå. Plötsligt var IFK Göteborg tvåa i tabellen och bäst i stan och jag kände att jag behövde höra bortasupportrarna sjunga om änglar – vägrade gå in i omklädningsrummet förrän jag hade samlat nog med ny energi till att jaga ifatt och förbi de som firade och dansade. Jag fick en god dos (se klippet i länken).


Ingen pokal eller medalj delas ut för att vara bäst i stan. Det finns heller inga tävlingsregler för vad som gäller för att vara bäst i stan, bara det outtalade i att vara bäst placerad i seriesystemet. Derbysegrar kan trösta, liksom cupframgångar i Sverige eller Europa, men sluttabeller brukar vara facit när lokalmedia haussar kampen om fotbollsstaden.

Därför är heta Twitter-diskussioner om Djurgården verkligen var bäst i Sverige i år, eller pubsamtal om Örgryte eller Gais är bättre än IFK Göteborg, ointressanta ur ett icke-filosofiskt perspektiv. Djurgården var bäst. Punkt. Örgryte och Gais var med sina placeringar i Superettan 23:e och 28:e lag i Sverige i år, medan IFK Göteborg var sjua.

Vi var sexa.

Sexa av knappt tretusen klubbar i seriesystemet.

En placering sämre än i fjol.

Fem klubbar i landet var bättre än BK Häcken.


Sjätteplatsen gjorde BK Häcken till Göteborgs bästa herrlag i Göteborg för tredje året i rad. Rekord. Ett år och även två år i rad (2011 och 2012) har hänt förut men tre – första gången.

För BK Häcken kanske den framgången betyder mer än för andra, eftersom det är precis så här klubben har klättrat i seriesystemet och flyttat fötter i elitfotbollen. Små framgångar mest hela tiden på och utanför planen: en stor försäljning här, en titel där, en ny träningsanläggning här, en etablerad hemvändare där. Det var påbörjat och har pågått lååångt innan jag tog min tränarpipa till Hisingen. Göteborgs-Posten rapporterade dessutom i höstas att IFK Göteborgs epok av att vara bäst i stan (flest poäng i Allsvenskan) varje decennium sedan 1920-talet var över. 2010-talet tillhörde BK Häcken i Göteborg.

Även 2019. Från Hisingen, bäst i stan.



Missat de tidigare delarna av Alms årskrönika? Du hittar dem här:

1 december: "Årets bästa och varmaste match"

2 december: "Två trendbrott på två år"

3 december: "Lögn, förbannad lögn och statistik"

4 december: "En titt i kamerarullen"

5 december: "Årets mål"

6 december: "Den moderna fotbollen är smuts"

7 december: "Rätt fel tips 2020"

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved