Andreas Alm summerar 2019 under årets sista månad. I 24 avsnitt fram till julafton berättar han om året ur sitt perspektiv som huvudtränare för BK Häcken. Ibland genom en kortfattad lucköppning, andra dagar längre och mer betraktande.
Så följ med Andreas in i champagnedoftande omklädningsrum, ta del av känsloutbrott från domarrum och minns de avgörande ögonblicken från det bästa gulsvarta året i Bollklubben Häckens historia. Här är Andreas bestående tankar från fotbollsåret 2019 – med en glimt av 2020.
I dag besöker jag Farum i Danmark.
Där är unga spelare yngre.
Yngre än andra unga.
Det har blivit några klubbesök i utlandet senaste åren. Sao Paulo och Corinthians i Brasilien, Udinese och Milan i Italien, Ajax och Alkmaar i Nederländerna, Tottenham, Arsenal, Brentford, Wimbledon och Fulham i England, Rosenborg, Kjelsås och Strömsgodset i Norge, Chivas, New York Red Bulls, Portland Timbers och Los Angeles Galaxy i USA, Sparta Prag, Dukla Prag och Slavia Prag i Tjeckien, Hamburg i Tyskland, Las Palmas och Real Madrid i Spanien, Hajduk Split i Kroatien, Breidablik och KR Reykjavik på Island, Århus, FC Köpenhamn och idag Nordsjälland i Danmark.
Det är berikande att uppleva atmosfär och hantverk i andra klubbar och tränarteam. Ena stunden fascineras du av hur mycket eller lite bättre de är på vissa saker, den andra hur mycket eller lite bättre ditt eget team är på andra saker. Det går utmärkt att sno hem och förädla enstaka tankar, ett guldkorn kan vara värt hela trippen till Sydamerika, men att kopiera stora delar av koncept är rätt meningslöst.
Det är andra gången jag besöker Right to Dream Park. Förra gången var 2014 och när jag två år senare blev tränare i Danmark förstod jag bättre storheten i Farum: i FC Nordsjälland är en ung spelare yngre än i andra danska klubbar. I FCN är 17 år alltid på gränsen till A-lagsspel och internationell uppmärksamhet, medan motsvarande ålder i andra danska klubbar länge har varit 20 år. FCN har affärsmässigt förändrat sin åldersstruktur genom att visa danska tonåringar att det finns en snabb väg till genombrott på seniornivå samtidigt som klubben har ett nyskapande samarbete med Gothia-bekanta akademin Right to Dream i Ghana. I senaste matchen, derby mot FC Köpenhamn, hade de fem startspelare som var 18–20 år trots att klubben sålt lika unga spelare för flera hundra miljoner de senaste åren.
17 år betyder alltså redo för startelvan i Farum.
I andra danska klubbar betyder det att du har tre år kvar, du är för ung.
Fenomenet finns även i Sverige, att synen på vad en ung spelare är – i faktisk ålder – skiljer mellan landsdelar, kustremsor och klubbar. En gyllene årskull, ett par förlorade årskullar och enstaka sannsagor som bekräftar regeln kan förstås gunga kultur och arbetssätt, men ofta finns ett invant språkbruk som uttalar när en spelare är (för) ung eller inte. Ibland upplever jag att spannet för en spelare är konstant 16 år – är du ung och redo vid 17 så anses du också vara gammal vid 33, är du fortfarande ung vid 20 så anses du vara gammal först vid 36. Generellt är Sverige mer 17–33+ och, för att fortsätta med grannlandet som exempel, är Danmark mer 20–36+ med FCN som skakar om strukturen.
I veckan fick vi med fyra spelare på A-landslagets januariresa och en i U20-landslaget. Peter Abrahamsson, 31 år (född 1988), Adam Andersson, 23 (född 1996), Gustav Berggren, 22 (född 1997), Daleho Irandust, 21 (född 1998) och Ali Youssef, 19 (född 2000). Om vi pratar fotbollsålder utifrån spelarkarriär (och inte ålder utifrån livet):
Peter är bra men inte ung, inte gammal än.
Gustav, "Dalla" och Adam är bra men inte unga, inte gamla.
Ali Youssef är bra och ung och slog sig in i elvan under hösten.
I truppen har vi tre andra unga spelare: 19-åringarna Aiham Ousou och Kevin Yakob (födda 2000) samt 18-åringarna Kevin Ackermann och Patrik Wålemark (födda 2001). När Imam Jagne under sommaren tog sig via Gothia Cup, U19, U21 och A-lagsträningar till både allsvensk matchtrupp och inhopp är det en signal till alla ungdomsspelare i BK Häcken:
16 år är inte för ungt – det är bara ungt.
**********
15 år, 226 dagar: Nicklas Bärkroth, IFK Göteborg, 2007
15 år, 330 dagar: Alexander Nilsson, Malmö FF, 2008
15 år, 340 dagar: Sead Haksabanovic, Halmstads BK, 2015
16 år, 31 dagar: Filip Sachpekidis, Kalmar FF, 2013
16 år, 32 dagar: Imam Jagne, BK Häcken, 2019
16 år, 47 dagar: Simon Marklund, Åtvidabergs FF, 2015
16 år, 82 dagar: Kevin Ackermann, BK Häcken, 2017
16 år, 88 dagar: Christian Kouakou, AIK, 2011
16 år, 169 dagar: Fredrik Lagemyr, BK Häcken, 2000
16 år, 174 dagar: Jack Lahne, Brommapojkarna, 2018
16 år, 176 dagar: Melker Hallberg, Kalmar FF, 2012
(Källa: Fotbollskanalen)
Missat de tidigare delarna av Alms årskrönika? Du hittar dem här:
1 december: "Årets bästa och varmaste match"
2 december: "Två trendbrott på två år"
3 december: "Lögn, förbannad lögn och statistik"
4 december: "En titt i kamerarullen"
5 december: "Årets mål"
6 december: "Den moderna fotbollen är smuts"
7 december: "Rätt fel tips 2020"
8 december: "Från Hisingen, bäst i stan"
9 december: "Åldersdiskriminerade tränare"
10 december: "Tack för maten!"
11 december: "Idrottspsykologi möter psykisk ohälsa"